Въоръжената групировка Ислямска държава /ИД/, известна още и с предишното си название Ислямска държава в Ирак и Леванта /ИДИЛ/, завоюва големи територии в Сирия и Ирак, а с екзекуциите на заложници стана известна с особената си жестокост.

Ислямска държава прогони десетки хиляди хора от домовете им, изправи срещу себе си коалиция от международни сили.

„Ал Джазира“ разполага с ексклузивни кадри, от които може да се съди за военната тактика и организация на Ислямска държава.

От кадрите, заснети при атака на Ислямска държава, се вижда как в неделя група бойци издигат надупченото си от куршуми знаме над село близо до град Амерли в провинция Салахудин в северната част на Ирак.

Иракската армия извършва нападение с хеликоптер, на което от Ислямска държава отвръщат с противовъздушно оръжие, посочва "Ал Джазира".

Нападението започва по обяд и бойците от Ислямска държава са самоуверени, викат „Аллах акбар“ /Бог е най-велик/ и „ИДИЛ е тук, ИДИЛ се разраства“, което е неофициалният им слоган.

С приближаването на иракската армия обаче те променят тактиката си и тя от офанзивна се променя в дефанзивна. Те се крият зад пленени иракски военни джипове и успяват да задържат позицията си. При военните си действия те използват и американско въоръжение и бронирани транспортни средства.

Не става дума за аматьорска армия, тъй като хората от Ислямска държава са добре оборудвани и използват тактика, известна на армиите в цял свят, включително и това да се възползват от предимствата на терена, коментира "Ал Джазира".

До края на деня иракската армия постига победа и остава на позиции в селата, които държи под свой контрол.

Това нападение е типично за Ислямска държава. Те или превземат населеното място, или се оттеглят на сигурно място, ако противникът им ги превъзхожда. Да се предадат не е опция, посочва "Ал Джазира".