След изминали девет кръга от Източноевропейския шампионат по мотокрос, този уикенд предстои и последния кръг за 2014 година в Молдова.

На трасето край град Хинчести най-добрите във всички класове ще се съберат за последен път този сезон. България ще бъде представена от десет състезателя в различните класове, като страната ни е с огромни шансове да стане и отборен шампион, след като до момента нашите състезатели са спечелили общо 125 точки в класирането, а след нас са Сърбия /97т./ и Румъния /96т/. Само чудо може да ни лиши от отборната титла в Източноевропейския шампионат като се има предвид и чудесната форма, в която се намират фаворитите за краен успех в отделните класове. При най-малките до 65 сс. няма да имаме представител, след като лидера във временното класиране Кристиян Иванов /КТМ/ стана шампион кръг преди края с актив от 257 точки и е недостижим за конкуренцията.

Освен първото място в крайното класиране в ИЕ шампионат при 65сс. машини със сигурност ще имаме шампион от България и при 85сс. където лидер в класирането преди последното състезание в Молдова е Хакан Халми /КТМ/ с 274т., втори е Момчил Иванов /КТМ/ с 248т. , а трети е друг наш сънародник Алекс Димитров /КТМ/ с 211т. И тримата ще карат в Хинчести, а освен тях и Николай Малинов Кавазаки/ ще бъде сред участниците. В клас МХ 2 в спор за първото място в крайното класиране на шампионата са двама българи- Любомир Васев /Ямаха/ с 241 т. до момента и Кристиян Ангелов /Ямаха/ с актив от 235 точки. Както беше през целия сезон двамата караха великолепно и ще определят шампиона помежду си именно на трасето в Молдова. При МХ 1ще имаме един участник и това е Тодор Тотев /Хонда/. Родният ни състезател е трети с 253 точки във временното класиране след Адриян Радуца /Рум/ с 300 т. и Християн Илиовски (Мак) с 272т.

В клас МХ със сигурност ще имаме отново шампион от България, след като във временното класиране Юлиян Райчев /Кавазаки/ води с 300т., пред Теодор Гигов /Кавазаки/ 273т. и Веселин Малинов /КТМ/ с 254т. Тримата няма как да бъдат догонени от останалите във временното класиране и ще определят класирането на почетната стълбичка помежду си. В събота /18 октомври/ са тренировките и квалификациите на трасето в Молдова, а в неделния ден ще бъдат стартовете ,както и церемонията по закриване на сезон 2014 г. в Източноевропейския шампионат по мотокрос. Любителите на мотокроса у нас пък ще могат да гледат на живо предпоследния кръг на Републиканския шампионат , който ще бъде на 25,26 октомври на мотополигона в Хасково.