Не се потвърди информацията за изчезнали българи в Хималаите след големите снежни бури на северните склонове на Непал. Един от организаторите на екскурзиите заяви пред БНР, че българите са живи и здрави и се прибират в София утре.

"Аз изрично казах, че по мои сметки те би трябвало да са извън района още преди да е станало нещастието. Казах, че няма връзка с тях, но най-вероятно са извън района на нещастието, още преди случването му. Утре се прибират живи и здрави хората", каза Евгени Динчев.

Той сподели как се е случило бедствието:

"Минава някакъв циклон от Индия, закача част от Хималаите, падат големи валежи - между метър и два в един район. Вследствие на това хората, които са в този район, остават или блокирани, или попадат под ударите на лавини, които се свличат в тесните долини и в този случай, има някъде около три - четири лавини, които са паднали и са отнели живота на доста хора. Изчезнали има, които най-вероятно също ще ги открият под лавините. Сега е точно най-активният сезон за трекинг в Хималаите, но по някой път високата планина показва зъбите си".

Най-малко 80 алпинисти са в неизвестност, по последна информация от района. До момента е установена смъртта на 27 души в бурята, 23-ма са били спасени.