Поне два трупа на българи са били откраднати от паркинги в Румъния. Нелепите инциденти са станали при нелегален превоз на телата от Германия към страната ни, разкриват пред "Телеграф" близки на покойниците. Роднини нямали пари да платят за специализиран транспорт на тленните останки. Затова натоварили починалите си близки с личните си коли.
Много наши гурбетчии постъпват по този начин, защото официалният превоз на мъртъвци излиза скъпо, коментират от няколко частни погребални агенции у нас.

Точно такъв бил случаят с 36-годишния М.Х. който бил гастарбайтер в Германия. Баща му отишъл да го види как се е устроил там, но докато му гостувал, получил инфаркт и починал. Синът не искал да го кремира и нямал възможност да наеме траурна агенция, която да пренесе тялото в родината. Така стигнал до решението да сложи трупа в багажник тип автобокс и да го транспортира с личнияй си автомобил, за да го погребе в родния им край. Без проблем минал всички граници до Румъния, където спрял в крайпътен ресторант да хапне. После излязъл на паркинга и с ужас установил, че багажникът е изчезнал, барабар с трупа. М.Х. нямало как да подаде жалба за трупа в полицията, тъй като щял да се издаде, че го превозва нелегално.

Останал още два дни и обикалял наоколо с надежда, че крадците ще върнат трупа, но от него нямало и следа. Все още нищо не се е чуло за изхвърлено мъртво тяло.

Подобен случай се разиграл и с роми от Русе тази пролет. Те увили в килим свой близък, за да спестят разноски за репатриране. В северната ни съседка спрели през нощта, за да починат и на сутринта установили, че килима заедно с покойника липсва.

Погребение все пак имало, макар да не е ясно как са си открили трупа, разказва Татяна Стойкова, собственик на местна траурна агенция. Услугата по репатрация струва от 2 до 3 хиляди евро. Возенето с личен превоз пък крие рискове от пренасяне на различни заболявания у нас.