Президентът Владимир Путин обеща на Европа, че Руската федерация ще й доставя газ през идващата зима, съобщава Итар-ТАСС. Путин направи това изявление в Белград, където е на посещение. Той предупреди обаче, че Русия ще намали газовите доставки, ако Украйна отклонява неправомерно от руския газ. Владимир Путин заяви също, че Русия няма да строи сама "Южен поток", и изтъкна, че този проект е много изгоден за Европа. Той подчерта, че проектът е "изгоден за европейските потребители, защото понижава съществено транзитни рискове".
"Съществуват големи рискове при транзита. Ако видим, че украинските ни партньори започнат да отклоняват неправомерно от нашия газ от преносната система, така както през 2008 г., така и ние, както през 2008 г., последователно ще намалим подаването", подчерта руският президент на пресконференция в Белград след срещите си със сръбското държавно ръководство.

"Но много се надявам, че до това няма да се стигне", добави Владимир Путин. Същевременно той обеща на Европа, че Русия ще я обезпечи с газ през зимата.

"Мога точно да ви кажа и говоря абсолютно отговорно - никакви кризи няма да има по вина на руските участници в енергийното сътрудничество с Европа. Русия винаги е била надежден доставчик, у нас има достатъчно ресурси", подчерта Путин.