Експозицията на домашни микрокърлежи в ранна възраст може да доведе до сериозни здравословни усложнения, както и че алергията към домашните микрокърлежи, за разлика от другите алергени, на по-късен етап може да премине в астма.

Това са резултатите от някои клинични проучвания, съобщени от д-р Тихомир Мустаков, главен асистент в Клиника по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, съобщиха от Българското дружество по алергология.

В Европа, респективно в България, eдин на всеки четири е засегнат от респираторна алергия -алергичен ринит и астма, като ако не бъде предприето лечение, с течение на времето тя се влошава. Тези данни бяха изнесени на проведената специална пресконференция за старта на четвъртата поред информационна кампания "Алергията е лечима". Кампанията се организира от дружеството и цели да обърне внимание на нарастващите по брой и тежест алергични заболявания.

Изследване, проведено от института за медицински изследвания The Woolcock, показва, че нивата на микрокърлежи в домашния прах могат да се увеличат до 2-3 пъти повече през есента, в сравнение с летните нива, тъй като тогава има идеални условия за развитието им: висока влажност (50%), поддържане на отопление в жилищата и намалена вентилация.

Според доц. Мария Стаевска, главен асистент в Клиника по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, София, съществува тясна връзка между ринит и астма в алергичния процес. Тя подчерта, че повече от 40% от пациентите с алергични ринит имат и астма, и 80% от астматичните пациенти страдат от алергичен ринит. Доказано е, че при пациентите с алергичен ринит вероятността да развият астма е 3,5 пъти по-голяма, сравнена с останалите.

Много често алергичният ринит се пренебрегва и остава недиагностициран. Макар че симптомите могат да варират от леки до тежки, по-малко от половината пациенти (45%), страдащи от алергичен ринит, търсят медицинска помощ и лечение. Установено е, че пациентите прекарват средно 5 години преди да намерят подходящото решение на проблема. Противно на погрешните схващания, че алергията може да бъде повлияна само със симптоматични лекарствени средства, специалистите алерголози обръщат внимание на алергенната имунотерапия като единствен метод за лечение на алергията и предотвратяване на развитието на астма при пациентите с алергичен ринит.

Председателят на дружеството по алергология проф. д-р Васил Димитров, началник на Клиника по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, София представи 3D филм "Нашествениците", разкриващ същността на домашните микрокърлежи, тяхното въздействие върху пациентите, страдащи от този вид алергия, както и значението на консултацията със специалист алерголог.