Руският президент Владимир Путин пристигна в Сърбия.

Сръбският му колега Томислав Николич го посрещна на международното летище "Никола Тесла" в Белград.

Путин ще проведе срещи с високопоставени сръбски представители и ще бъде почетен гост на военния парад по случай 70-тата годишнина от освобождението на Белград, пише b92. По време на престоя си в сръбската столица той ще положи венци пред паметниците на Освободителите на Белград и на Героите от Първата световна война.

Руският президент ще се срещне със сръбския си колега Томислав Николич и премиера Александър Вучич и ще получи Ордена на Република Сърбия.

Освен Путин, в Сърбия пристигнаха още енергийният министър Александър Новак, изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер, директорът на Федералните митнически служби Андрей Белянинов, министърът по извънредните ситуации и гражданската защита Владимир Пучков и директорът на Федералната служба по миграцията Константин Ромодановски.

Предвидено е подписването на пакет от 9 споразумения, включително в сферата на военнотехническото сътрудничество, енергетиката и жп транспорта. Руската страна вероятно отново ще повдигне въпроса за облагането с данъци на Петролната индустрия в Сърбия, по-голямата част от която е собственост на "Газпром".

Една от темите за разговор ще бъде и газопроводът "Южен поток".

Това ще бъде третото посещение на Путин в Белград. Първата му визита беше през 2001 г. в качеството му на държавен глава, а 10 г. по-късно беше в Белград като премиер. В средата на 2012 г. той се срещна с президента Николич, а през юли тази година – с премиера Вучич.