За ново увеличение на цената на тока от 1 януари аз не съм чувала, четох в медиите няколко пъти. Нито регулаторът е казвал такова нещо, нито има внесени искания, доколкото знам, така че мисля, че това са спекулации.

Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

Отложихме Енергийния борд защото сме поели ангажимент към всички участници в борда да има достатъчно време за запознаване с материалите относно законопроекта, който се готви, посочи Захариева. Факт е, че в МИЕ все още не бяха готови със закона, те ще бъдат готови днес. Според мен нямаше как да представим закона днес и да очакваме бордът да го обсъди. Това е закон, който е свързан с промяна на регулатора, с неговата независимост, с неговото назначение от Народното събрание, с това той да функционира по-добре, като го разделяме на два състава – воден и енергиен, затова той да бъде по-независим, да има ясен мандат и бюджет, каза още тя и добави, че утре най-късно този законопроект трябва да бъде изпратен до борда за запознаване, и да бъде оповестен на сайта на Министерски съвет.

Най-важното за инвестиционния климат е стабилност, каза вицепремиерът Захариева. Ффакт е, че продължаващата около 2 години икономическа криза, подплатена със сериозна политическа такава, наистина не е благоприятна среда за сериозни инвестиции. По думите й над 30% е бил спадът на преките инвестиции само за първото шестмесечие.

Силно се надявам да имаме силно правителство, което да може да направи необходимите важни стъпки за подобряване на инвестиционния бизнес. Захариева коментира и спрените от ЕК еврофондове, като изрази надежда те да бъдат до края на месеца. Силно се надявам да бъдат възстановени всички плащания по ОП "Околна среда" и ОП" Регионално развитие", каза Захариева.