Софийски градски съд спря делото срещу Цветан Цветанов за допустителство по служба във връзка с подслушването, предаде БГНЕС.

По-рано прокуратурата заяви пред съда, че делото срещу бившия вътрешен министър трябва да спре, тъй като той е избран за депутат.

В съдебната зала, представляван от адвоката си, Цветан Цветанов декларира, че отново се отказва от имунитета си и желае делото да продължи.

БГНЕС припомня, че на 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия министър и трима бивши директори на СДОТО. Според него на подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР. На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.