Вирусът ебола в ДР Конго е с друг източник, различен от този, който предизвика епидемията в Западна Африка, са изводите от изследване, публикувано в "Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин".

Макар и двете епидемии да предизвикани от животински източници, те са различни, твърди изследването. За пръв път вирусът ебола е идентифициран през 1976 г.и оттогава редовно се появява на вълни предизвиквайки епидемии. Сегашната епидемия обаче е най-смъртоносната досега с близо 4 500 жертви от началото на годината. Това лято се появи епидемия на хеморагичната треска, причинена от ебола в РД Конго, макар и в по-малки мащаби. Там жертвите са 49 от 69 заболели от вируса между края на юли и 7 октомври.

Анализ на генома на този вирус показва, че той е идентичен на 99.2% с този, които се е появил в Конго през 1995 г. В същото време обаче той е различен от вируса "ебола Заир" в Западна Африка. Двата щама са сходни на 96.8%. Патогенният агент в РД Конго е локален вариант на вируса ебола и тази епидемия е с различен произход от епидемията в Западна Африка от началото на 2014 г., отбелязват учените от СЗО. Те са работили в Габон и РД Конго заедно с института "Луи Пастьор" във Франция и Агенцията за обществено здраве на Канада.

Източникът на епидемията в Конго е от бременна жена в село Иканамонго, която е готвила мъртво животно, донесено от съпруга й, уточнява СЗО. Тази епидемия е минала пика си през август и броят на случаите оттогава намалява. Епидемията в Западна Африка тръгва от две годишно дете в Гвинея, което е било в контакт със заразен прилеп през декември 2013 г. Тази епидемия е отнела живота на 4 447 души от 8 914 заразени, а здравните власти се опасяват, че тя ще продължи да се разраства.