Американският президент Барак Обама призова някои европейски ръководители за по-голям принос в борбата срещу епидемията от ебола.

"Президентът поиска от тези ръководители да направят по-голямо усилие", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест след проведената видеоконференция, в която участваха британският премиер Дейвид Камерън, френският президент Франсоа Оланд, германския канцлер Ангела Меркел и италийнския премиер Матео Ренци. Говорителят на Камерън от своя страна посочи, че европейските ръководители са съгласни за това, че международната общност трябва да направи много повече и да действа по-бързо пред най-тежката и спешна здравна ситуация за последните години. Откакто изпрати 3 000 американски военни в Западна Африка, за да изградят необходимата логистика и инфраструктура за реакция на епидемията, Обама нееднократно изразява недоволство от липсата на ангажираност от някои държави, без да ги назовава.

"Светът като цяло не прави достатъчно", каза той. "Има много страни, които имат възможности, но все още не са минали на по-висока предавка", добави той. "Те трябва да го направят, всички ние трябва да направим повече, тъй като ако не успеем да овладеем тази епидемия при източника й, тя ще бъде заплаха за всяка от нашите страни", подчерта той.