Бившият евродепутат от ДПС Метин Казак е предложен от служебния кабинет за посланик на България в Катар. Решението е гласувано на правителственото заседание в сряда и се очаква до дни президентът Росен Плевнелиев да подпише указ за назначаването, научи Mediapool от свои източници.

Според правителствената пресслужба действащият посланик в Катар Мирослав Зафиров е прекратил взаимоотношенията си с МВнР с едностранно предизвестие и това налага назначаването на нов ръководител.

Метин Казак е брат на депутата от ДПС Четин Казак. Двамата братя са довереници на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който преди повече от 20 години им издействал стипендии, за да учат международно право в Бургундския университет. Към днешна дата Четин Казак има зад гърба си четири депутатски мандата и се готви за пети, като в предишния парламент бе председател на една от най-важните комисии – правната. Метин Казак, който пък от 2007 г. неизменно бе избиран за евродепутат от ДПС, изненадващо изпадна от евролистите на движението на последните евроизбори през май т.г. Още тогава негови съпартийци коментираха, че го очаква "кариера в ново поприще".

За посланическото му назначение, договорено между президента и ДПС, се заговори малко след встъпването в длъжност на служебния кабинет.

Според някои източници изпращането на Метин Казак в Катар е част от по-стратегически сценарий на ДПС, свързан с готвено оттегляне на депутата от партията Делян Пеевски в същата държава. По този начин ДПС възнамерявало да реши проблема с "успелия млад човек", заради чийто злополучен избор за шеф на ДАНС избухнаха многохилядни граждански протести, а името му се превърна в символ на задкулисния политически модел. Евентуалното изпращане на Пеевски в "изгнание" означава, че той вече няма да е персоналният посредник на Доган в уреждане на политически и бизнес сделки, както и при кадрови назначения, каквато роля се твърди, че изпълнява до този момент.

Физическото отсъствие на Пеевски от България би снело темата "#КОЙ" от обществения дневен ред, както и недоверието към ДПС на големите европейски партии, включително тази на либералите, в която членува движението, поясниха източниците на Mediapool.

Отсъствието на Пеевски би се оказало и допълнително удобно оправдание на прокуратурата за евентуално разследване срещу него. Името му фигурира в сигнала на "Протестна мрежа" за "организирана престъпна група" между него, собственика на КТБ Цветан Василев и лидера на ББЦ Николай Бареков.

Към момента разследван е само банкерът, който фактически бе изваден от играта след предприетите действия на прокуратурата спрямо негови фирми, последвалото поставяне на КТБ под особен надзор и образуване на дела за източване на банката и пране на пари. Макар че основното направление в сигнала на "Протестна мрежа" е свързано с Пеевски, спрямо него не е предприето нищо. Както е известно, той не се води официално собственик на нито една фирма. "Делян Пеевски не е длъжник на КТБ, но има набор от фирми, които се обслужат от Корпоративна банка, и техните собственици са номинални, тоест крайният собственик е скрит", заяви през юни Цветан Василев.