Мачът от европейските футболни квалификации между Сърбия и Албания доведе до политически скандал и безредици на Балканите.

Футболната среща бе прекратена в 42-рата минута, след като над стадион "Партизан" в Белград се развя знамето на Велика Албания, а сръбският защитник Стефан Митрович свали флага и това доведе до сблъсъци.

Братът на албанския премиер, Орфи Рама, бе арестуван във ВИП ложата по подозрение, че е организирал проявата. По-късно той бе освободен. Албанският премиер Еди Рама реагира в Туитър с думите: Съседите оставиха лошо впечатление за организацията.

Провокацията с развяването на знамето на Велика Албания над стадион "Партизан" в Белград по време на мача Сърбия - Албания даде повод за големи празненства не само в Тирана, но и в Западна Македония - Тетово и Струга, съобщават македонските сайтове.

Граждани от албанска националност със знамена и запалени факли отпразнуваха успешно инсценираното прекъсване на мача и според тях много вероятната служебна победа на Албания с 3:0, съобщават сайтовете.

Делегатът на УЕФА Хари Бийн потвърди, че управителният орган ще разследва инцидента:

Имаме една неприятна ситуация, за която ние, служителите на УЕФА, които присъствахме, ще съобщим. Обстоятелствата бяха такива, че нямаше как мачът да бъде подновен. Всички видяхте какво се случи. Не мога да коментирам чия е вината. Заедно с колегите ми ще съобщим в УЕФА и УЕФА ще реши какво ще се случи по-нататък.

Правоохранителните органи в Косово предотвратиха безредици с участието на албанци и сърби в северната част на Косово след скандалното проваляне на футболния мач в Белград. Наложи се служители на косовската полиция, полицейската мисия на ЕС в Косово - Еулекс (EULEX) и военни от мисията под командването на НАТО в Косово - Кейфор (KFOR) да разгонват тълпите косовски албанци, излезли по улиците в Косовска Митровица и опитващи да се прехвърлят в сръбските квартали.

МВР е осигурило адекватна на ситуацията  охрана на посолствата на Сърбия и Албания в София. Това съобщиха за "Хоризонт" от ГД "Охранителна полиция". От вътрешното министерство допълват, че за охраната на дипломатическите мисии у нас се грижи жандармерията, като постове има пред всички сгради с такъв статут.