Колонизаторите на Марс ще загинат 68 дни, след като стъпят на Червената планета. До този извод са стигнали учени от Масачузетския технологичен институт, които са създали нова компютърна симулация за пътуващите до Марс. По думите им на тази планета земляните ще се сблъскат с редица трудности, сред които глад и задушаване, пише The Huffington Post.
Кислородът, произвеждан от растенията, които ще бъдат отглеждани на Марс, ще повиши риска от пожари. Излишният газ автоматично ще се вентилира в космоса. В крайна сметка запасите от кислород и азот в колонията ще бъдат изчерпани още на 68-ия ден от пребиваването им и те ще се задушат.
В допълнение, експертите смятат, че много по-евтино и безопасно за хората ще бъде да си донесат храна от Земята, а не сами да си я отглеждат на Червената планета.
"Доставката на готова храна от Земята ще елиминира всякакъв риск от провал на реколтата и прекомерната консумация на кислород от културите", казва един от авторите на компютърна симулация.
Друг важен извод на учените е, че разходите за доставка на резервни части и продукти, необходими в колония, ще бъде непосилни.