Ще свикам учредителното събрание на 43-то НС на 27 октомври от 14.00 часа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

За мен това е добрата дата. Има много спешни задачи за вършене, но най-важната е 43-то НС да тръгне с летящ старт и добре подготвени решения, каза Плевнелиев. Има много работа, но тя трябва да се подготви, за да се свърши добре, смята още той.

Важно е 43-то НС да бъде устойчиво и стабилно. То трябва да приеме декларация за своите приоритети, заяви Плевнелиев след края на консултациите с 8-те политически сили от новия парламент.

Няма да работя за създаването на каквито и да било формати на коалиции в президентството, каза държавният глава. Той пожела успех на консултациите между партии. "В президентската институция няма да се правят коалиции", заяви Плевнелиев.

Той още веднъж подчерта, че новите избори не са алтернатива и това не е желанието на българския народ.

На консултациите при президента участваха Цецка Цачева и Румяна Бъчварова от ГЕРБ, Михаил Миков и Атанас Мерджанов от "БСП лява България", Алиосман Имамов и Йордан Цонев от ДПС, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов от Реформаторския блок, Румен Йончев и Светлин Танчев от "България без цензура", Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт и Румен Петков от АБВ.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров напусна срещата, след като искането му за предаването на живо на консултациите по националните медии не беше прието.