Вече трябва да има революционна съдебна реформа, защото тя не може вече да бъде еволюционна. Положението се влошава, влошава, влошава.
Това каза в студиото на Нова телевизия националният омбудсман Константин Пенчев.
Фирми, събирачи на дългове, тормозят хората по незаконен начин. За това е сезирал институциите омбудсманът Константин Пенчев.
"Всеки месец имам средно по 15 жалби срещу фирми, които събират дългове. Писал съм писма до министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов и Цветлин Йовчев, както и до главните прокурори Борис Велчев и Сотир Цацаров. Писах писмо и до служебния вътрешен министър Йордан Бакалов", заяви пред Нова телевизия Пенчев.

Той поясни, че хората се оплакват от това, че са заплашвани по телефоните, че ходят по домовете им в късните часове.

Константин Пенчев показа уведомление за посещение от една от тези фирми, в което пише: "Представител ще посети вашия адрес, с цел да потвърди настоящия ви адрес, както и да се запознае с вашето имущество. Информацията ще бъде използвана от частен съдебен изпълнител при принудително събиране на задълженията ви..."

"Смущаващото е, че тези фирми нямат никакво право да ходят по домовете на хората и да описват имуществото им. Това е психоатака", заяви националният омбудсман.

"Предложил съм на Народното събрание този бизнес по някакъв начин да се регулира", информира Константин Пенчев.