Американски и иракски военни са открили в периода 2004-2011 г. в Ирак около 5000 единици химическо оръжие, включително с бойни глави, заредени с отровни вещества, както и снаряди и авиационни бомби, съобщи снощи в електронната си версия в. "Ню Йорк таймс".

Според изданието част от тези оръжия са били произведени преди 1991 г. с подкрепата на западни държави. Източници на вестника от официалните среди и засекретени по-рано документи, получени от журналистите на основата на американския закон за свобода на информацията, показват, че в редица случаи са били причинени вреди на здравето на военнослужещи, открили въпросните арсенали. От 2004 до 2011 г. американци и обучени от тях иракски военни неведнъж са намирали химическо оръжие, останало от времето на Саддам Хюсеин, като в най-малко шест от тези случаи е имало пострадали, посочва "Ню Йорк таймс".

Журналиссти на вестника са успели да издирят 17 американски военнослужещи и седем иракски полицаи, които са пострадали от въздействието на химическото оръжие. Изданието обаче подчертава, че реалният брой на пострадалите е по-голям, само че данните са били засекретени. На много от тези хора е била отказана необходимата медицинска помощ. Пентагонът настоявал да не се допусне изтичане на информация за тези инциденти. Хората, на които се случило да намерят въпросните оръжия, заявили, че САЩ са се опитвали да предотвратят разпространяването на информация по редица причини, включително защото правителството не е искало да признае, че е допуснало грешка.

"Властите са искали да имат доказателства, че Саддам Хюсеин е използвал химическо оръжие след 11 септември 2001 г., докато разкритите тайни датират отпреди 1991 г., подчертава "Ню Йорк таймс".