И тази година проф. Диана Гергова е с атрактивна находка край Свещари, съобщава „Дарик”. Предполага се, че в източния царски некропол на гетското селище при резерват „Сборяново" е разкрито погребение на жена – жрица. При проучване на мястото екипът на Гергова попада на две погребални ями - трапецовидна и кръгла.
В центъра на кръглата яма, която достига дълбочина над 5 метра от нивото на терена, е оформен типичния за гетите глинен олтар с цветна украса и близо 180 златни предмета. Намерен и канделабър - предмет от ковано желязо, с добре оформена поставка и ствол с височина 1,40 метра, върхът му представлява палма с цветчета.

Предполага се, че върху подобното на свещник съоръжение са изгаряни благовония при ритуали. Сред откритите предмети са: огърлици от златни, стъклени и глинени мъниста, бронзово огледало с желязна дръжка, украсена с бронзови орнаменти, стъклен балсамарий и множество съдове, между които бронзови каничка и фиала, амфори, паничка с овъглено жито, гръцки съдове и един келтски нож.

Находката отново може да се датира към края на IV-ти и началото на III-ти век пр. Хр. Предположението, че погребението е на жена, идва от многобройните намерени бижута, а за това, че е имала жречески функции се съди по намерените едно от глинените съдчета култови предмети.

През последните три години това е поредна находка, свидетелстваща за богатата култура на гетите край Свещари. През 2012 г. бе открито златно съкровище от над 200 предмета, миналата година - тракийска колесница и гробница на жрица.