"Това е историческо решение. Норвегия се явява сред пионерите в тази област и за нас това е причина за гордост". Това заяви министърката на отбраната Ине Марие Ериксен Сьорайде по повод приемането от парламента на Закон за въвеждането на задължителна военна повинност за жените.
В комюнике, разпространено от министерството на отбраната на кралството се посочва, че законът влиза в действие от 1 януари 2015 г., а първите наборнички ще попълнят редиците на норвежката армия през лятото на 2016 година, информира ТАСС.

Норвегия стана първата европейска държава и първата страна членка на НАТО, решила се на такава стъпка.

Норвегия извежда борбата за равенство между половете до ново историческо ниво, след като парламентът прие закон, който въвежда военна повинност и за жените.Основна ценност в норвежкото общество е, че правата и задълженията не зависят от пола, пише в мотивите към закона.

Според новия нормативен акт жените и мъжете на възраст между 19 и 44 г. подлежат на наборна военна служба.

Срокът за служба в редиците на въоръжените сили на Норвегия по закон за наборниците е 19 месеца, въпреки че де факто рядко продължава повече от 12 месеца. Освен това почти половината наборници се зачисляват в състава на Националната гвардия. За тях службата е 7 месеца и при това този срок е разбит на няколко относително кратки периода.