Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимият Иван Торошанов на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, съобщиха от пресцентъра на съда. Торошанов беше лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година и три месеца.


Той беше признат за виновен в това, че на 08 юни 2012 г. на южното платно за движение на автомагистрала „Тракия” при управление на МПС влекач „Рено Премиум” с полуремарке е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Добромира Трахнова, като деецът е избягал от местопроизшествието.


На 08 юни 2012 г. подсъдимият Иван Торошанов като водач на камион, работещ към софийска фирма, приел за изпълнение празен курс от гр. София до село Стряма. Около 21.00 часа с товарен камион влекач „Рено Премиум” се движел по автомагистрала „Тракия”. През това време пострадалата Добромира Трахнова, бутайки количка, в която се намирало детето й, навлязла в автомагистралата и се движила по южното платно в близост до мантинелата.

Въпреки, че имал видимост към пешеходката, Торошанов не предприел маневра и я ударил в задната половина на тялото. След удара Торошанов не спрял, за да провери причината за удара и продължил движението си.

При удара се счупил десният фар, за който подсъдимият съобщил на шефа си, че най-вероятно е ударил животно на магистралата. От изготвената експертиза по делото се установи, че от 108 метра подсъдимият е имал видимост към пострадалата, както и възможност да реагира в рамките на 5 секунди. Съдът при определянето на наказанието е приел, че направомерното поведение на пострадалата, а именно това, че се е намирала на магистралата с количка вечер при намалена видимост е допринесло за случилото се, поради което и е наложил условно наказание. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.