На 15 октомври се навършват 69 години от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Светия синод на БПЦ.

Заради тежките трагедии, сполетели напоследък различни региони на страната - големите наводнения във Варна и Мизия взели човешки жертви и причинили големи щети, трагичния инцидент в Горни Лом отнел живота на 15 човека, патриархът не смята за уместно да отбелязва тържествено рождения си ден. От синода заявяват, че патриарх Неофит ще прекара деня в уединение и молитва за българския народ.

Като благодари на всички, които са отправили и ще отправят своите приветствия към него, патриарх Неофит благопожелава здраве, благоденствие, мир, любов и преуспяване в добрите начинания. Негово Светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да насочат в деня на личния му празник своето внимание и любов към нашите сънародници в нужда и притеснение и употребят тези средства за подпомагане на пострадалите.

Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка:
Св. Синод на БПЦ – БП;
гр. София, ул. "Оборище" № 4;
ИН по ДДС BG 121294143;
ЕИК по БУЛСТАТ 121294143;
IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12;
BIC UNCRBGSF – УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.