Някои политици са упреквани в корупция или некомпетентност, новата белгийска министърка на общественото здраве е първата политическа фигура, която си навлича критики, защото е твърде дебела за поста, съобщава в. "Дейли мейл".

Маги Де Блок, която е най-популярният политик в Белгия и дори беше спрягана за бивш премиер, изненада мнозина, когато беше обявено, че ще поеме функцията на здравен министър в новото дясноцентристко правителство.

Смята се, че 52-годишната Де Блок, която тежи над 127 кг, не дава добър пример в страна, в която затлъстяването е все по-голям здравословен проблем. Групата на критиците на Маги беше оглавена от кореспондента във Вашингтон на белгийската телевизия VRT Том ван де Веге, който запита в Туитър дали тя ще бъде "надеждна" на новия си пост.

Водещата телевизия в Холандия NOS я оприличи на внушителна фигура от картина на Рубенс и че "явното й затлъстяване" би предизвикало смях. Но Де Блок, която 25 години е практикувала като личен лекар, отхвърли критиките.

"Зная, че не съм модел, но трябва да видите вътрешността, а не опаковката", заяви тя. По данни на Световната здравна организация от 2008 г. общо 47% от възрастното население в Белгия страда от затлъстяване. Като министър на имиграцията в последното правителство Де Блок си спечели одобрение за намаляването на броя на молбите за убежище почти наполовина от 27 000 на 15 000.