Папагал, изчезнал от дома си след 4 години странстване, се върна у дома, проговорил испански, съобщава Ройтерс.

Найджъл от вида Африкански сив папагал (Жако) изчезнал от дома на стопанина си - британеца Дарън Чик, който живее в Калифорния, през 2010 г. и се завърнал у дома чак това лято.

Стопанинът не знае какво е правил питомецът му през всичките тези години, но казва за местния вестник "Дейли брийз", че Найджъл е изгубил безупречния си британски акцент и сега говори на испански, като редовно споменава името Лари.

Преди да се завърне благополучно при собственика си, пернатият авантюрист попаднал при Джулия Спърлинг в Торънс, Калифорния. Дамата, която върти бизнес за разкрасяване на кучета, разказва, че папагалът бил видимо щастлив, пеел и приказвал неконтролируемо, имитирал кучешки лай и подпитвал "Какво става?" на испански.

Макар много да харесвала папагала, Спърлинг започнала да търси истинския му собственик. Така в крайна сметка Найджъл се озовал при стопанина си Дарън Чик след четири години в неизвестност.

Въпреки че при първата им среща след дългогодишната раздяла Найджъл не посрещнал с особена радост стопанина си и го клъвнал, Дарън не крие, че се е разплакал от щастие.