Разделянето на ВСС на две колегии предвижда проектът на актуализираната стратегия за съдебна реформа, представена от служебния вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов, предаде БГНЕС.

Иванов подчерта, че те обявяват този проект без никакво намерение оттук нататък този кабинет да го гласува на Министерски съвет или да го внася в парламента. "Тоест нашето абсолютно твърдо намерение е този документ да бъде поставен на дискусия и той да бъде дискутиран докато следващото правителство и политически сили в парламента не преценят какво да правят с него", уточни Иванов.

Той посочи, че ще има поредица от срещи с различните професионални организации. В сряда на заседанието на ВСС той ще отговори на въпросите, които те са поставили. Бих казал, че тази стратегия е решителна, без да е радикална, каза Христо Иванов.

За постигане на цел ефективна прокуратура в стратегията е посочена и независима международна експертиза за състоянието и ефективността на прокуратурата, факторите за политическо, йерархично и друго неправомерно влияние в нея, както и формите на злоупотреба с прокурорски правомощия. Отново за постигането на ефективна прокуратура в стратегията присъства и изследване на статута на прокурорите и факторите, които ограничават тяхната професионална самостоятелност, ефективност, отговорност и мотивация. Друго, посочено за прокуратурата е изработване на нов организационен модел в рамките на съдебната власт. Също така систематизиране на всички вътрешноведомствени актове в прокуратурата, което да осигурява тяхната достъпност, прозрачност на мотивите за приемането им и да създава по този начин гаранции за съответствието им със закона и вътрешната им хармонизация.

Документът представлява актуализация на приетата от МС през 2010 г. стратегия за продължаване на съдебната реформа в условията на членство в ЕС.