Столичната община представи идейния проект за възстановяване на Военния паметник на софийските І-ви и VІ-ти полкове, съобщиха от пресцентъра на общината. Той ще бъде изграден на мястото на полуразрушения паметник „1300 години България" в градинката на НДК.
До решение за преместване на стария паметник се стигна след допитване до столичани и настояване на общественици за възстановяване на войнишкия паметник, който се е намирал на това място до 70-те години. Идеята бе подкрепена и от Министерството на отбраната.

Мемориалът на героите от двата пехотни полка е издигнат през 1934 г. На трите стени са били изписани имената на над 3000 загинали през Балканската и Първата световна война. До 1944 г. там са посрещани най-големите български празници, организирани са крупни военни церемонии, царят е приемал акредитивните писма на чуждите посланици.

През войната бомба събаря едната стена,а в края на 70-те години на XX век събарят и другите две заради строителството на НДК. Емайлираните плочи с имената на героите са съхранени във военноисторическия музей. Запазена е и фигурата на лъва, издигал се някога пред средната стена.