Холандецът Патрик беше обвинен от Петромир Кънчев от фондация „Надежда за малките”, че е бил на разговор в офиса му и е предложил пари, за да осинови определено дете. След това холандецът е бил помолен да напусне и оттогава са започнали жалбите и оплакванията на семейството, твърди адвокатът.
Според Кънчев детето, желано от семейството, е в центъра, няма заболяването, за което се говори и за него няма процедура за осиновяването му. „Законът е категоричен и ние търсим най-добрите родители за детето”, допълни адвокатът.

Той каза, че за първи път от предаването на Нова телевизия е чул за подобна схема за купуване на дете, другото е слухове и не е сериозно. Така от фондацията отрекоха изнесените от разследването на Нова телевизия факти и категорично заявиха, че няма схема за купуване на изоставени деца.

От своя страна, семейството на холандеца и българката Стефка останаха на своето мнение и потвърдиха, че съществува сериозна корупционна схема, в която са замесени много хора и която продава деца за осиновяване.

"Холандски депутати от години правят мониторинг на Блъгария, дали има напредък в страната след приемането в Европейския съюз. Затова използвах това, че съм холандски гражданин и ги запознах със случая за предложеното за купуване дете", каза в студиото на Нова телевизия Патрик.

Той смята, че ако се стигне до съд, ще бъдат изловени някакви мишки, а не големите акули, които са организирали цялата схема. "Цветелина Василева, която пряко разпределя децата на осиновителите в София, не е главната, тя е част от голяма схема", каза Патрик.