76-годишен германец тези дни завърши околосветското си пътешествие, продължило 26 години.

Гюнтер Холторф изминава със своя джип мерцедес 300GD 900 000 км и посещава 215 страни. Околосветската обиколка стартира през далечната 1989 г. - година след пускането на пазара на джипа, популярен в България като "мерцедес кубче" и любим на "добре облечените бизнесмени" в годините, когато още носеха анцузи.

Немецът тръгва на път с жена си Кристина, когато е 50-годишен. Двамата ползват спестяванията си, като до момента Гюнтер е бил добре платен мениджър в "Луфтханза". С части, гуми и прочие ги подпомагат и от автомобилния концерн "Даймлер". Допълнително пари съпрузите спечелват от съставянето на първата подробна карта на индонезийската столица Джакарта, която се разпродава в 150 000 тираж.

Перипетиите по време на пътешествието нямат край. Така например, в Африка Гюнтер заболява от малария, а пък на 5000 м надморска височина в Андите на съпрузите им се налага сами да сменят счупения преден мост на джипа, наричан от тях Ото (и "кола" на немски - б.р). "Трябва да кажа, че Ото никога не ни подведе, макар през всичкото време да носеше половин тон товар", казва Гюнтер.

През 2010 г. е най-трудният момент, по-тежък от всичко, което е било и ще бъде. Кристина умира от рак, от който е заболяла още през 2003 г. На смъртния си одър тя кара Гюнтер да й обещае, че ще продължи пътешествието, за което двамата са мечтали и са се готвели от години. И Гюнтер го прави. Погребва Кристина, сяда в джипа и продължава.

На 11 октомври той и Ото най-сетне пристигат там, откъдето някога са тръгнали - пред Бранденбургската врата в Берлин. Посрещнати са от Дитер Цетше, президент на "Даймлер". Гюнтер слиза от джипа и му предава ключовете. Предстои Ото да бъде изложен в музея на "Мерцедес-Бенц" в Щутгарт в качеството му на колата, пропътувала целия свят.