Hад 80 известни и не толкава известни българи починаха през през 2013 г. Хора, оставили спомен и следа след себе си.

Кои по-известни си отидоха?

- Проф. д-р Любомир Драмалиев, юрист, полиглот, представител в ЮНЕСКО, преподавател в СУ
- Първан Стефанов, поет, преводач, драматург
- Владимир Павлов, баща на бизнесмена Любомир Павлов
- Петър Петров-Парчето, джазмузикант
- Александър Налбантов, районен прокурор на София
- Антон Траянов, художник аниматор, за чиято съдба бе сниман филмът "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС"
- Янко Димов, поет, сгазен от тролей
- Вълкана Стоянова, народна певица
- Епископ Нестор
- Ибрахим Татарлъ, съосновател на ДПС
- Георги Цветанов, футболист
- Трифон Джонев, буфосинхронист и певец в оперетата
- Катя Папйорданова, майка на актьора Чочо Попйорданов
- Мария Троева, журналистка
- Проф. Димитър Овчаров, археолог (баща на проф. Николай Овчаров, също археолог)
- Жана Стоянович, актриса
- Лияна Даскалова, поетеса
- Цено Хиновски, академик
- Иван Григоров, актьор
- Невена Симеонова, актриса - съпруга на актьора Наум Шопов
- Георги Струмски, писател
- Димитър Янев, композитор
- Николай Благоев-Никс, рапър, 23-годишен, получава сърдечен удар
- Рачо Рачев, карикатурист
- Акад. Илия Томов, кардиолог
- Георги Бояджиев-Бояджана, художник, син на Златю Бояджиев
- Николай Веселинов, спортен журналист.
- Людмила Захариева, актриса
- Продан Нончев, актьор
- Николай Петев, писател, председател на СБП
- Орлин Орлинов, поет
- Цанко Делибозов, диригент
- Славчо Тепавичаров, спортен деятел
- Александър Бешков, професор, журналист, син на художника Илия Бешков
- Натанаил, Неврокопски митрополит
- Ваклуш Толев, философ
- Весела Табакова, преподавател във Факултета по журналистика, публицист
- Здравка Плугчиева, майка на Меглена Плугчиева - политик и дипломат
- Саша Филипова, актриса
- Васил Чичибаба, бивш министър на земеделието
- Красимир Жеков, прокурор по най-известното дело на Тодор Живков
- Иван Манев, оператор

Актьорът Петър (Чочо) Попйорданов почина нелепо навръх Великден на 48 години. Той си удари главата, падайки в бетонна яма. Зад гърба му са великолепни роли в киното и театъра - "Хъшове", "Сезонът на канарчетата", "Вчера", "Дунав мост". Не доживя да види първата семейна Коледа с дъщеричката си. Негови преподаватели в НАТФИЗ са Крикор Азарян и Тодор Колев.

Майсторката на детски филми Иванка Гръбчева си отиде на 66 г. от остра белодробна недостатъчност. В биографията на завършилата в Германия режисьорка има над 20 филма, между които "Войната на таралежите", "Изпити по никое време", "13-ата годеница на принца" и тв сериали като "Жребият" по сценарий на Свобода Бъчварова.

"На неговите усилия дължим не само съхраняването на БСП, но и първите дълбоки промени на партията. Той беше един от онези държавници, които трасираха пътя на новото развитие на България. Ще го запомня като човек честен, отговорен и духовно извисен", каза Георги Първанов за проф. Александър Лилов, наричан Стратега на БСП, който почина на 79 г.

Голямата писателка, поетеса и преводачка Леда Милева щеше да празнува своята 93-а годишнина, но почина в съня си навръх рождения си ден. Дъщерята на Гео Милев със сигурност е знаела, че има сериозен здравословен проблем. Но никой около нея не е усетил, че има болки и че страда от най-мъчителното - рак на панкреаса.


Алис Крайчева е страдала от рак на панкреаса. Семейството до последно опазва в тайна от нея истинската диагноза. Алис Крайчева беше една от легендите на българската тв журналистика. Най-силният период в телевизията е по времето, когато тече магазинното предаване "Събота, късен следобед".

Един от най-популярните композитори и аранжори, маестрото на шлагерите Найден Андреев издъхна на 68 г. Предаде го сърцето. Писал е песни за Лили Иванова, Васил Найденов, братя Аргирови, Маргарита Хранова, Росица Кирилова. Филип Киркоров и Алла Пугачова. Последните му творби бяха оратории.

"Ани, не плачи за мен. Обичам те!", това написал на дъщеря си Ани, преди да си отиде от този свят, Рангел Вълчанов. Режисьорът страдаше от рак на гърлото. Нека ме почетат с "Наздраве", написал още авторът на филми като "На малкия остров", "Инспекторът и нощта", "Лачените обувки на незнайния воин", "А сега накъде?" който ни напусна на 84 г.

Акад. Христо Недялков, приеман като един от най-знаменитите хорови диригенти в света, си отиде на 81 г. Той е основател на най-успешната детска певческа формация у нас - Детския хор към Българското национално радио, но също така и изключително талантлив композитор. През 1989 г. е избран за професор по хорово дирижиране в Софийския университет. Автор е на над 400 песни ("Над смълчаните полета" "Майски балони", "Зимна песничка", "Априлски дъждец", "Шила девойка знаме", "Детска асамблея" и др.). Носител е на високи национални и международни награди и е първият българин - лауреат на висшия японски орден за чужденци - "Златни лъчи" с розетка.

70-годишният български театрален режисьор Димитър Гочев почина след кратко боледуване в Берлин. С кончината му европейският театър губи един от най-изтъкнатите си театрали, пише критиката. Гочев бе известен предимно с работата си в Дойчес театър и "Фолксбюне" в Берлин. Ученик е на швейцареца Бено Бесон, доведен от Брехт в неговия театър "Берлинер ансамбъл" през 1949 г. Два пъти е обявяван за най-добър режисьор в Германия.

Известният бизнесмен Младен Мутафчийски почина на 62 години след кратко боледуване и усложнения от тежък диабет - полиневропатия, която обездвижила крайниците му. Той бе собственик на един от най-луксозните и престижни хотелски комплекси в Слънчев бряг. Мутафчийски бе положен в частна гробница в кв. "Бояна", която си беше изградил приживе.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил на 9 юли 2013 г. се удавя в морето в района на местността Траката край Варна, след като получава хипотермия. Роден е през 1954 г. Не стихват спекулациите и споровете дали смъртта му не е насилствена и свързана с интереси с ценни църковни имоти. Вече му бе избран наследник.

Бившият външен министър на България Стоян Ганев почина на 1 юли в болницата в Гринич, Кънекткикът, САЩ. 57-годишният юрист, преподавал конституционно право в СУ, живееше в последните 20 г. в Америка, след като бе председател на общото събрание на ООН.

Китаристът на "Щурците" Пеци Гюзелев до последно не се предаде на тежката болест. Преди 6 г. му беше поставена диагнозата тумор в мозъка. Той продължаваше да работи върху новите си песни и мечтаеше до края на 2013 г. да издаде два нови албума.

Музикалната редакторка и критичка Анна-Мария Тонкова също бе победена от рака едва на 55 г., както и доста от творците през тази година. Тя беше музикален директор на БГ радио и един от неговите създатели. Ще остане в паметта на музикантите като изключително позитивен човек, който винаги, дори и през периода на най-големи страдания, е отстоявал интересите на добрата българска музикална продукция.