ГЕРБ ще продължи консултациите с основните политически сили за съставяне на ново правителство.

На 14 октомври от 13.00 часа в зала "Запад" преговорният екип на партията на Борисов ще се срещне със своите колеги от класиралата се на трето място политическа сила – ДПС, предаде БГНЕС.

Маратонът от консултации стартира с разговори между хората на Борисов и левицата. След 4-часови разговори ГЕРБ и БСП не намериха основа за споразумение. Двете партии имат общи позиции само по четири важни теми: 1. евроатлантическата ориентация на България и спазване на ангажиментите, поети в международните договори; 2. подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите; 3. влизането в банковия съюз, както и създаването на единния енергиен европейски съюз; 4. възстановяване на доверието на ЕК към България и възстановяване на плащанията по европрограмите. Но по останалите осем така и не е постигнато съвпадение на мненията, сред тях е и енергетиката. Резултатите от първия ден на консултации бяха обобщени от Румяна Бъчварова от ГЕРБ: "Различията ни остават, по някои въпроси те са диаметрално противоположни".

Седмица преди провеждането на парламентарните избори лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че движението ще признае техния резултат и ще даде 300 дни толеранс на бъдещото правителство, независимо от това кой ще го състави.

На пресконференция, дадена на 13 октомври /т.е. ден преди консултациите/, Местан заяви, че ДПС е готово да подкрепи еднопартийно правителство на малцинството, дори без да участва в управлението. "Не желаем да поставяме условия. ДПС може без властта", допълни той.

В същото време той даде да се разбере, че няма да толерира участието на крайна националистическа и антиевропейска формация в бъдещото управление. Местан визираше Патриотичния фронт, една от двете националистически партии, които влязоха в новото 43-то Народно събрание и чието име се спряга в бъдеща коалиция с ГЕРБ и Реформаторския блок.

"Чух, че се говори, че най-нормалната коалиция би била между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт (ПФ). Това включително бе заявено от премиера Георги Близнашки. Аз искам да питам какво е нормалното в коалиция между две партии, които са членове на ЕНП, и на партия, която заявява "Европа да си гледа работата", каза Местан. Според него евроатлантическите ценности не може да се комбинират с антиевропейските позиции.

Ситуацията с Корпоративна търговска банка най-вероятно също ще бъде обсъждана от преговарящите.

От ГЕРБ смятат, че е в интерес на цялата българска икономика и на целия български народ да имаме едно много вярно решение за казуса КТБ. Според партията на Борисов то може да се вземе само на базата на сериозен анализ на данните. В тази връзка от ГЕРБ ще настояват БНБ да назначи международен признат консултант. Той на базата на данните и фактите в КТБ трябва да предложи начините, по които банката да излезе от ситуацията. Тези начини трябва да бъдат остойностени и да стане ясно колко ще струват на държавата, цялата икономика и българския данъкоплатец.

Идеята на ГЕРБ за международен консултант беше коментирана и от лидера на ДПС Лютви Местан, който малко преди провеждането на парламентарните избори на 5 октомври беше предложил международно юридическо лице за финансово разузнаване да разследва всички и всичко в КТБ. Тогава той обяви, че Йордан Цонев и Делян Пеевски са готови със законопроект, който ще внесат още в първия ден на учредяването на 43-то НС. От думите на Лютви Местан стана ясно, че идеята за консултант е слаба, необходимо е международно юридическо лице за цялостно финансово разследване. Той обеща ДПС да изпълни ангажимента си и още в първия ден от учредяването на 43-то Народно събрание движението да внесе законопроекта си, който се отнася до КТБ.

След консултациите с ДПС, ГЕРБ ще продължат своите разговори с останалите парламентарно представени партии. Очаква се всички политически сили, които са влезли в 43 парламент, да имат среща и с държавния глава Росен Плевнелиев. Датата й все още не е обявена.