Руските учени са близо до създаването на ваксина срещу вируса Ебола, обяви пред журналисти вицепремиерката Олга Голодец.

"Руска лаборатория работи на територията на Гвинея и към днешна дата изпитанията на ваксината са успешни", каза тя. Голодец не уточни кога точно ще бъде готова ваксината, но подчерта, че "работата върви и тук (в Русия), и в Гвинея".

По-рано здравната министърка Вероника Скворцова разкри, че вече се обсъжда "въпроса за изработването следващите два месеца на достатъчно количество "Триазоверин", за да бъде изпратен той...в Гвинея и да се види ефективността му в клинични условия".

Антивирусният препарат "Триазоверин" бе регистриран в Русия преди месец. По думите на Скворцова при опитите препаратът е показал висока ефективност срещу различни видове вируси, включително и спрямо вируса марбург, който е най-близо до вируса ебола. "Ефективността варираше от 70 до 90 процента", посочи Скворцова.

Тя добави още, че "в момента в Института по вирусология се подготвят цяла серия лекарствени препарати. По същество това са генно-инженерни препарати, които могат да действат както профилактично, така и за лечебни цели.

БГНЕС припомня думите на Вероника Скворцова от събота, че руската ваксина срещу ебола ще бъде готова до шест месеца.