Само допреди две седмици в Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив не е имало регистриран нито един случай на отравяне с гъби, а оттогава досега броят на пациенти се увеличава подобно на епидемия, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

16 души са преминали през клиниката, в момента на лечение са 12, четирима са в интензивно отделение, двама от тях в критично състояние. Жена от Стара Загора е починала тук в този период пак заради гъби, а национален консултант днес посещава двама пациенти в Хасково и един във Велинград, чието състояние е толкова тежко, че не позволява транспортиране.

Проф. д-р Янко Илиев, завеждащ Клиниката по токсикология, отправя своя апел към хората - по-добре не яжте диворастящи гъби изобщо. Времето в момента иначе е много подходящо за бране, но сред пациентите на клиниката в момента има хора, които от 36-37 години събират гъби и все пак не са били предпазени. Отровните гъби може просто да ви разболеят, но не фатално. Може обаче да ви убият. Има хора, които са яли най-опасната гъба - мухоморка. Заради влагата тя не разтваря съвсем капачето си и по този начин крие предупредителните белези, прилича на сърнела или печурка. Сред отровените има и хора, които са си купили гъбите от случаен човек.

Проф. д-р Янко Илиев призовава пациентите да търсят лекарска помощ, дори ако симптомите се появят ден, два след консумацията. Клиничната картина може да обърка лечението, а хората понякога дори трудно стигат до причината, просто са забравили, че са консумирали гъби. Няма застрахован, казва той и припомня случай отпреди години, когато тук от отравяне с гъби умират съпрузи, които 30 години берат гъби, консумират ги и ги продават.

Тази година "кошмарната" серия започна с четирима сирийци бежанци - двама възрастни и две деца, докарани тук от Нареченски бани. При тях лечението помогна, както и при повечето от постъпилите впоследствие пациенти, на които е оказана своевременно медицинска помощ. Най-сигурният начин човек да се предпази от тежкото отравяне е да мисли с главата си, съветва проф. Илиев и да не дава предимство на стомаха. Гъбите могат да бъдат красиви и вкусни и въпреки това смъртоносни, казва той. Това е коварно натравяне.