Три пъти се може да бъдат скъсени сроковете за изплащане на болничните обезщетения. Очаква се те да достигнат до пет работни дни след осъществяването на двата етапа от преминаването към електронен обмен на данни за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност.

Това каза днес управителят на НОИ Бисер Петков, който представи на пресконференция в института двата етапа от въвеждането на електронния обмен на данни.

„Вече е създадена необходимата готовност за осъществяването на първия етап, с който от 1 януари 2015 г. лекарите ще представят по електронен път данните от издадените от тях болничните листове в НОИ“, посочи Петков.

Той обясни, че рлектронното издаване ще се извършва с предварително получени от НОИ уникални номера на болничните листове, като от 1 декември тази година те ще се получават от лечебните заведения, за което не се изисква пререгистрация, ако вече са регистрирани в НОИ.

Самото подаване на данните в регистъра ще се осъществява чрез електронни услуги на НОИ. За даимат право на достъп до тях, лекарите и лечебните заведения ще могат да регистрират сертификатите си за квалифицирани електронни подписи от 1 декември 2014-а.

Отпечатаните на хартия болнични листове ще се представят от осигурените на техните работодатели за оправдаване на отсъствията и оформяне на съответния отпуск, обясни още Петков.