Съдбата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е в ръцете на френски лекар, съобщават южнокорейските и американските разузнавателни служби, цитирани от френското сп. "Льо Поан".

Ким, който изчезна от обществения живот в страната от 3 септември, бил опериран от хирург, пристигнал от Франция, пише южнокорейски вестник. "Двата глезена на Ким Чен Ун бяха оперирани от френски лекар в клиниката Bonghwa в Пхенян", допълва запознатият източник.

Болницата в центъра на севернокорейската столица е запазена за ръководни кадри на режима. Младият диктатор бил лекуван също от оток и "мехури" на стъпалата, уточни източникът. След операцията Ким се възстановявал в резиденция в северната част на Пхенян. Това обяснява отсъствието му от церемониите по повод 69-годишнината от основаването на Корейската работническа партия миналия петък.

Както винаги, информациите не могат да бъдат проверени, тъй като КНДР е най-затворената страна в света. Но хипотезата за сериозен здравословен проблем в глезените се споменава от най-добрите специалисти в последните дни. "Той има проблем в краката, който го обездвижва", заяви пред "Льо Поан" Даниел Пинкстън, експерт в южнокорейския клон на организацията "Интернешънъл крайзис груп".