Български хлебар бе обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО. Старозагорският майстор Богдан Богданов замесва хляб по древни рецепти, с жива мая и изворна вода.
Икономистът по образование решава да изостави работата си на маркетингов специалист и да се отдаде на хобито си - правене на хляб. А докато получи хляба, който иска, е направил много опити и експерименти.
„Преди няколко години установих, че това умение и знание е напълно изчезнало от България и започнах да се интересувам как може да се възстанови. И така сам започнах ежедневно месене на хляб и печене", сподели пред bTV Богдан Богданов.
Майсторът хлебар подбира внимателно продуктите и прави сам живата мая.
„Хлябът приготвен с такава мая, аз наричам дива, защото се улавя от природата. Хлябът, направен с нея, буквално излекува почти всички болежки в стомаха", обясни хлебарят.
Богдан казва, че изпечения хляб има собствен звук - песента на хляба се чува когато се разчупва коричката.
От фурната му излизат само по 70 хляба дневно. „Мечтата ми занапред е да се научат много други хора да правят хляб вкъщи. Аако в следващата година успея да покажа поне на 1000 човека как се прави хляб, как да си правят хляб в къщи, ще бъда доволен", казва Богдан Богданов.
Готовия хляб смайсторът завива в хартия от чиста целулозаза, за да запази уникалня му аромат.