Нобеловата награда за икономика за 2014 г. беше присъдена на французина Жан Тирол, изследовател в университета в Тулуза.

Той е награден за своя "анализ на пазарната сила и регулацията", съобщи журито в комюнике. Представен от Нобеловия комитет като "един от най-влиятелните икономисти на нашето време", Тирол "разясни разбирането и регламентирането на индустриите с няколко големи компании".

Жан Тирол е третият французин, удостоен с Нобелова награда за икономика след Жерар Дебрьо през 1983 г. и МорисАле през 1988 г. Жан Тирол, който остава верен на университета в Тулуза от 90-те години на миналия век, след като се завърна от американския Масачузетски технологичен университет, беше сред фаворитите за Нобел от няколко години насам.

"Много индустрии са доминирани от малък брой големи фирми или единен монопол. Ако бъдат оставени нерегулирани, тези пазари често произвеждат обществено нежелани резултати, по-високи цени от тези, мотивирани от разходите, или непродуктивни фирми, които оцеляват, блокирайки навлизането на нови и по-продуктивни компании", допълва журито.

Нобеловата награда за икономика, официално наречена "Награда на Шведската банка за икономически науки в памет на Алфред Нобел", е единствената, която не е включена в завещанието на шведския изобретател на динамита. Тя беше създадена през 1968 г. от Шведската централна банка и беше връчена за първи път през 1969 г.

Останалите Нобелови награди (медицина и физиология, физика, химия, литература и мир) бяха присъдени за първи път през 1901 г. Тирол ще получи наградата си и чек за 8 милиона шведски крони (около 878 000 евро) на церемония в Стокхолм на 10 декември.