В резултат на 4-часовите разговори по 4 от основните приоритети имаме съвпадение на възгледите си с БСП-Лява България.

Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ след консултациите с БСП, предаде БГНЕС.

Това са евроатлантическата ориентация на България и спазване на ангажиментите, поети в международните договори, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, влизането в банковия съюз, както и създаването на единния енергиен европейски съюз. Приоритет е възстановяване на доверието на ЕК към България и възстановяване на плащанията по европрограмите, каза Стоянова.

По другите 8 приоритета не постигнахме съвпадения на мненията. По два от тях имаме принципни съгласия, но сериозни различия в начина на осъществяване - това са темите за КТБ и инфраструктурните проекти.

БСП настоява бъдещото правителство веднага да реши въпроса с КТБ и възстановяване на средствата на вложителите, ние също сме извели като приоритет гарантиране на вложителите, но смятаме, че в интерес на цялата българска икономика и на целия български народ е да имаме много вярно решение за казуса КТБ, а то може да се вземе само на базата на сериозен анализ на данните. Настояваме БНБ да назначи международен признат консултант, който на базата на данните и фактите в КТБ, да предложи начините, по които КТБ да излезе от ситуацията и тези начини да бъдат остойностени, за това колко ще струват на държавата и на цялата икономика, на българския данъкоплатец, заяви още Стоянова. С това тя повтори искането на Лютви Местан една седмица преди изборите за влизане на международен консултант в Корпоративна търговска банка.