Противоречивото решение на Facebook да превърне Messenger в отделно мобилно приложение се отплаща. През по-голямата част от последните два месеца Facebook Messenger е била най-популярната апликация сред потребителите, сочи проучване на App Annie.

В момента това е най-популярното приложение за iPhone в 8 различни държави и се намира в топ 10 на най-популярните приложения в 126 държави по света. Подобен е и успехът на Facebook Messenger сред собствениците на Android базирани устройства.

От централата на Facebook пазят в тайна колко точно са потребителите на Messenger в момента. В последния си отчет от април компанията сподели, че приложението има над 200 милиона активни потребители месечно. Много е вероятно в момента числото да е много по-голямо, смятат анализатори. Само в Щатите потребителите на Messenger са се увеличили със 75% от април насам, смятат comScore, уточнявайки, че през август услугата е била ползвана от 67 милиона уникални души.

Оказва се, че това се случва въпреки голямото количество недоволни фенове на Facebook, които след промяната се оплакаха, че е неудобно да проверяваш две отделни приложения на мобилното си устройство. Последната версия на Messenger е получила 4100 оценки от по една звезда в App Store платформата на Apple, което отговаря за 85% от всички оценки, които приложението е получило.

Успехът на Facebook с Messenger е от изключителна важност за компанията по три основни причини, пише qz.com.

На първо място това показва способността на Facebook да създаде втори хитов продукт. Мобилното приложение на Facebook е най-популярното в света, но то все пак е един продукт. Повечето от опитите на Facebook да създаде нови хитови продукти се провалиха, като например многобройните начини, чрез които Facebook се пробваха да клонират Snapchat. Messenger обаче работи добре. Според експерти това се дължи на факта, че кратките съобщения са в основата на мобилните устройства, както и на огромната мощ, която Facebook има по отношение на разпространението. Не на последно място седи и лесният за използване интерфейс, който потребителите харесват.

Второ, Messenger доказва, че приложенията за изпращане на кратки съобщения не застрашават по никакъв начин успеха на самата социална мрежа. Преди година това не бе така ясно. Бързото развитие на WhatsApp, LINE, WeChat в Азия и т.н. изглеждаше като потенциална заплаха за Facebook в бъдеще. Това обаче се оказа невярно, тъй като Facebook продължава да се радва на успех. Междувременно компанията на Зукърбърг придоби Whatsapp, което се превърна в най-голямата сделка в историята на Facebook. Бяха въведени и промени в политиката, които позволиха на потребители, които нямат профил във Facebook, да използват Messenger.

Трето, Messenger има потенциала да донесе нова печалба на Facebook, която в момента разчита единствено на рекламата. Ако приложението се превърне в най-популярната услуга в сектора, това би позволило на Facebook да таксува потребителите му за определени функционалности. Неслучайно компанията наскоро назначи бившия шеф на PayPal - Дейвид Маркъс, който вече оглавява бизнеса на компанията с кратки съобщения.