ГЕРБ започват консултации с останалите 7 политически партии и коалиции, влезли в 43-то Народно събрание, предаде БГНЕС.

Новият парламент, който беше избран с гласовете на родните избиратели на 5 октомври, е най-пъстрият в най-новата ни история. Той е избран при най-ниската избирателна активност /под 50%/, а броят на подадените недействителни бюлетини надхвърли 200 000, което е още един негативен рекорд за родната демокрация.

На 13 октомври в зала "Запад" на парламента трябва да се състои първия кръг от консултациите. На тях ГЕРБ са поканили втората политическа сила БСП лява България. Преговорите от името на партията на Борисов ще се водят от три дами – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Срещу тях ще застане преговорен екип, включващ Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев.

През следващите дни от ГЕРБ предвиждат провеждането на подобни разговори и с ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, Атака и АБВ.

На този етап все още не е ясня окончателната формула на бъдещата власт, към която се стремят от ГЕРБ. Първоначално лидерът Бойко Борисов заявяваше, че иска да управлява сам и ако няма мнозинство ще се откаже да съставя правителство. След това обяви, че ако няма 110 депутата, няма да прави кабинет. В крайна сметка в новия парламент той ще разполага с под 90 народни представители и на пресконференция в средата на миналата седмица Румяна Бъчварова обяви, че ГЕРБ искат правителство на малцинството.

БСП, които станаха втора политическа сила, заявиха, че с този резултат избирателите са ги определили за опозиция. От ДПС настояват правителството да се реализира още с първия мандат на Бойко Борисов и обещаха още преди изборите, че ще дадат 300 дни толеранс на новата власт.

От Реформаторския блок бяха излъчени противоречиви послания – от това, че не искат Бойко Борисов да стане премиер до приемането на неговата кандидатура за такъв. Радан Кънев призна, че поставянето на предварително условия относно бъдещото участие на Борисов във властта е било грешка. Друг лидер на коалицията, Божидар Лукарски ,заяви, че говоренето анти-Борисов било само предизборен трик.

От останалите по-малки формации, които също влязоха в парламента, Атака се обяви за нови избори, а Патриотичният фронт поиска правителство на националното съгласие.

Освен партийните консултации президентът Росен Плевнелиев също планира да събере всичките 8 парламентарни сили. На срещата в сряда, 15 октомври, ще бъде обсъдена датата за свикване на първото заседание на новия парламент.

Експертите прогнозират трудни преговори за съставянето на бъдещото правителство.

Според социолога Юлий Павлов не можем да очакваме, че тези преговори ще завършат скоро, защото ситуацията е много сложна. "В крайна сметка хората, въпреки декларираните от мнозина преди това настроения срещу политическата класа, вкараха в парламента всички стари муцуни. Никого не оставиха извън това НС. Има много противоречиви програми, несъвместими личностни отношения и т.н. И по тази причина сега ще трябва да се водят много сложни преговори", добави той.

Павлов прогнозира, че една коалиция ГЕРБ, РБ и ПФ, която е най-спрягана през последните дни в общественото пространство, няма да бъде стабилна. "Тя ще се крепи на много крехки компромиси. Затова трябва да се помисли дали да не й бъде сложен един ограничен хоризонт във времето" от 1 година до общинските избори, подчерта експертът.

От своя страна, доктор Илко Семерджиев заяви, че ГЕРБ искат властта на всяка цена. "Не трябва да забравяме, че Бойко Борисов мечтае да се добере до 2016 г., когато иска да стане президент и да остане на този пост поне 10 години до 2026 г. В това няма никакво съмнение", каза той. Лидерът на "Десните" също не очаква съставянето на една стабилна коалиция. "Тя ще бъде коалиция на оцеляването с власт на всяка цена, с оглед да се вземе следваща власт. Тук ще видим един процес на самообслужване, който може обаче да бъде прекратен предсрочно само от избирателите", отбеляза доктор Семерджиев. Той е категоричен, че избирателят няма да се почувства по-добре през следващите години.