Предложение за подробно изследване на цената на тока и разходите на дружествата внесе напрежение на последното заседание на енергийния борд, показва протокол от заседанието.

Според него от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са предложили да се направи анализ на начина, по който се образува цената на тока, какво печели всеки участник по веригата и да се направи разграничение между намеренията и действително направените разходи на ЕРП-тата, пише "Труд".

Според протокола срещу това са възразили председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова, представителят на БСК Иванка Диловска и икономистът Красен Станчев. "Не съм против предложенията, но смятам, че те дублират работата на ДКЕВР", коментира пред изданието Тодорова. Тя допълни, че по време на заседанията не се гласува, така че предложенията се считат за одобрени. В отговор на въпрос дали би предоставила на членовете на борда данните на регулатора за разходите на енергийните дружества Тодорова каза, че ще го направи, стига да го поискат. "Анализът няма да ни даде никаква информация, много по-важно е да се анализират рисковете", коментира Красен Станчев. "Как може да вземаме някакво решение, при положение че не знам какви точно са числата в сектора", възмути се Теодор Дечев, директор "Индустриални политики" в АИКБ, който е присъствал на заседанието. Според организацията по този начин регулаторът затвърждава информационния си монопол. Дечев допълни, че това не е първият случай на разногласия в енергийния борд.