Пилотът на "Евроком рали тим" Пламен Стайков е новият рали шампион на България. Това официално стана факт, след като той и навигаторът му Рафи Кадир ("Мицубиши Ево 9") спечелиха рали "Стари столици", последен кръг от националния шампионат.

"Щастлив съм, защото след толкова години чакане най-после реализирах детската си мечта. През цялото състезание карах без да поемам излишни рискове. Въпреки че си бях осигурил предсрочно шампионската титла в генералното класиране аз дойдох в Шумен най-вече заради публиката, която и този път беше великолепна", сподели победителят, който спечели всички (9) отсечки по време на надпреварата. Той обаче призна, че през следващата година обмисля да не се състезава в българския шампионат, ако продължава да не може да си намери генерален спонсор и ако ситуацията в автомобилния спорт у нас продължи да бъде такава, каквато е сега.

"Не е нормално шампионът на България да няма спонсор. Засега мисля да не защитавам титлата си догодина, защото ситуацията в нашия спорт не е никак добра. Надявам се, че няма да се стигне до подобни крайни мерки и нещата ще тръгнат в правилна посока", обясни Стайков.

По време на цялото състезание неизменно зад победителя на второ място се движеха Тодор Славов и Петър Илиев ("Рено Клио Р3"), които логично заеха и второ място в крайното подреждане с 01:16.1 мин. изоставане.

"Това е едно от най-атрактивните състезания у нас, с най-бързите етапи и за мен винаги е голямо удоволствие да карам пред тази толкова енергична публика", сподели Славов, който обра овациите на жителите на Шумен, дошли да видят награждаването, провело се пред сградата на общината.

На почетната стълбичка се качи и тандемът Тихомир Стратиев/Добрин Борисов ("Ситроен С2 Р2 Макс"), завършил на 03:29.2 мин. от шампионите.

"Изключително сме щастливи и горди, че успяхме да се преборим за място на почетната стълбичка. Благодаря на феновете за страхотната подкрепа. Усещахме я навсякъде по трасето", коментираха Стратиев и Борисов.