Трима души са пропаднали с асансьор  в един от най-високите блокове на областния родопски град - „Балатон" около 17:13, информира rodopi24.

Както си пътували в асансьора, в един момент се чува трясък и съоръжението започва да пропада с висока скорост. След секунди се задействат спирачки и асансьорът спира между петия и шестия етаж. Паника обзема двете жени и мъжа вътре. Вадят се мобилни телефони и първият избран номер е на асансьорния техник, чиито координати са посочени в кабината на съоръжението.

„К'во ме занимавате, ще дойда утре сутринта", е отговорът на лицето, което трябва да отговаря за изправността на асансьора. Следва позвъняване към 112, където сигналът се препраща веднага към екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението". Докато от Спешния център държат постоянно на линия дамата, която се обажда и се интересуват от здравословното състояние на всички в заседналия асансьор, мъжът успява да отвори вратата и започва да измъква двете жени през отвор от около метър. И тримата знаят, че всеки един момент асансьорът отново може да тръгне надолу.

Поредният инцидент с подемно съоръжение в Кърджали се случва в сряда. 15 минути след него на място пристигат спасителни екипи. „Вътре с нас имаше 70-годишна жена. Тя няма телефон, ако беше сама какво щеше да стане? Беше страшно преживяване", разказа за 24rodopi жената, която е набрала телефонния номер на техника и 112.

„Този човек работи при чичо си, който единствен има лиценз за подобна дейност. Асансьорът е минал технически надзор преди около два месеца от експерти от Пловдив. По тяхна преценка съоръжението е спряно от движение. След това бяха събрани по 40 лева от всяко семейство в 12-етажната сграда за ремонт и поставяне на чип, след което отново бе пуснат до този инцидент. Говорихме с експерт, който ни каза: „Аз този асансьор съм го спрял. Тази фирма няма право да го поддържа, лицензът й не е за съоръжение, обслужващо толкова етажи".

"Вчера е трябвало да дойде комисия от Хасково, която отново да провери асансьора. Възхитена съм от реакцията на 112. Операторът не ни остави да затворим телефона и постоянно се интересуваше от състоянието ни. От Гражданска защита също реагираха бързо. В 10:30 часа, в четвъртък, съоръжението отново работеше", разказа жената, която е преживяла кошмара да бъде в пропадащ асансьор.

Наша проверка в късния следобед установи, че съоръжението, което единствено обслужва 12-етажната сграда, е отново спряно.