Нещата с евентуалната екстрадиция на Цветан Василев са доникъде. Не е ясно кога сръбският съд ще гледа евентуално делото по искането на българските власти.

Това каза за БГНЕС адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов.

Адвокат Симеонов се е срещнал в четвъртък с клиента си, мажоритарен собственик на КТБ. "Г-н Василев се чувства прекрасно", заяви защитникът. Сръбската съдийка, която трябва да реши по искането на българската прокуратура за екстрадиране на Василев, е излязла в отпуск. "След като се върне, тепърва предстои да чете документите, изпратени от София, тепърва ще решава дали ще иска още доказателства, тепърва ще решава за кога ще насрочи делото. То по същество не е почнало. Все още не може да се каже кога във времето може да бъде насрочена дата. Те не бързат за никъде, това е очевидно, заяви адвокат Симеонов.

БГНЕС припомня, че на 19 септември главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че молбата на българските власти за екстрадиция на Цветан Василев е подписана и е предоставена на сръбския съд.

Оттук нататък решението е в ръцете на сръбските власти, каза още той. За разлика от българското законодателство, в Сърбия право на решение има и правосъдният министър и то е след решението на съда. Както и у нас, там Цветан Василев има право да обжалва. Свършихме работата си бързо и навреме, каза главният прокурор. Молбата за екстрадиция и всички необходими документи вече са предоставени и оттук нататък ще разчитаме на решението на сръбските власти, уточни той.