За две минути двама рецидивисти удушават свекървата на известната съдийка Нели Куцкова, след като 8 дни обмислят план как и кога да атакуват ателието на пенсионерката.

84-годишната Надежда Куцкова издъхва на пода в хола си в кв. “Овча купел” три часа преди настъпването на 2014 г.

Убийците  - 26-годишните рецидивисти Велик Корчев от Благоевград и Станислав Маламов от Сандански, смятали, че новогодишната нощ била най-подходящото време за грабеж - шумно е и вниманието на съседите е погълнато от празника.
След месец двамата били заловени в Каблешково. Пред полицаите лидерът Велик Корчев положил максимални усилия, макар и без успех, да хвърли вината за убийството на авера си Станислав.

На 10 септември прокурор Красимира Нейчева внесе в Софийския градски съд обвинителния акт срещу двамата. Те ще отговарят за грабеж, придружен с убийство, за което могат да получат и доживотен затвор без право на замяна.

Процесът стартира на 13 ноември. Предстои петчленният съдебен състав с председател Тони Гетов да разпита 15 свидетели, сред които близките на Надежда Куцкова и роднини на убийците.

Велик и Станислав са млади мъже, които през последните години се издържали от престъпления. През декември м. г. те живеели в хостел в кв. “Горна баня”, но обитавали различни стаи.

Велик делял едно помещение със Зоран Георгиев от Радомир, който по-късно признал пред полицаите, че преживявали от грабежи. Лидерът бил Велик, който набелязвал кой и как да бъде обран, а “черната работа” вършели Зоран и Станислав.

Апартаментът на пенсионерката бил добре познат на Велик, защото два етажа по-нагоре в блок “Трезор” живеела бившата му приятелка Катрин, от която имал едногодишно дете. Когато ходел да го вижда, компания често му правел Станислав. Около средата на декември в главата на Велик се родила идеята двамата да оберат жилището на възрастната жена, защото според него имала много пари.
На 23 декември разговорът им отново се завъртял около апартамента на партера. Двамата решили да не губят повече време. Когато хората се прибрали по домовете си в очакване на коледния празник, Велик и Станислав напуснали хостела. Около 20 ч те
огледали бравата на входната врата на Куцкова. На самата Бъдни вечер последвал втори оглед на външната страна на жилището, за да проверят дали могат да влязат през терасата, прескачайки парапета.

На 28 декември, когато направили трето оглеждане, решили да атакуват след три дни, малко преди настъпването на Нова година.

Около 19 ч на 31 декември започнала и подготовката им за грабежа. Купили си алкохол и амфетамини, които погълнали в хостела.

Докато пили, набелязали и плана за действие. Решили, че ако пенсионерката я няма, ще влязат през терасата и само ще крадат. В случай обаче, че не била отишла да празнува другаде, Станислав трябвало да позвъни на вратата и влизайки в апартамента, да я убие, докато другият рови по шкафовете. Взели си плетени черни ръкавици, спрей и газов пистолет, а Велик пъхнал в джоба си сгъваем нож. На път за блок “Трезор” в кв. “Овча купел” изпили още по бира, Велик си купил и кутия цигари “Виктори”.

Когато стигнали до задната страна на блока, той се обадил на Катрин да му хвърли ключа от входната врата. Качил се да види детето си около 20,30 ч, а Станислав го чакал във входа. В това време Надежда Куцкова била в жилището заедно със сина си Кирил, който живее със семейството си точно над нея.

Възрастната жена му споделила, че няма да празнува и ще си ляга по-рано. Кирил Куцков си тръгнал от дома на майка си около 21 ч. Минути по-късно Велик и Станислав се задействали.

Те видели, че в жилището има слаба светлина като от работещ телевизор, и решили, че трябва да убиват. Сложили ръкавиците, вдигнали качулките на суичартите и Станислав позвънил. След минута вратата се отворила.

Щом ги зърнала, Куцкова изпищяла. Станислав реагирал светкавично. С един жест избутал пенсионерката навътре в коридора. Корчев останал още няколко минути на стълбището, за да изчака дали някой от съседите няма да излезе. Реакция обаче не последвала, той се шмугнал в апартамента и се насочил към шкафовете.
Станислав изблъскал пенсионерката към хола. Затиснал силно с ръка носа и устата , съборил я на пода и я притиснал с тялото си, за да не се съпротивлява, пише в обвинителния акт. След две минути старицата издъхнала.
Според съдебните лекари Надежда Куцкова е починала от задушаване.
Велик намерил два сака за крадените вещи. Телевизора сложил до чантите, за да не го забрави в бързината. В гардероба  открил 400 лв., които пъхнал в джоба на панталона си.

Когато пенсионерката спряла да мърда, Станислав го повикал, за да провери и той дали жената е мъртва. За да се увери, Велик я ръзтърсил и след като тя не помръднала, я оставил на пода. Двамата продължили да тарашат.

Около 21,30 ч Кирил Куцков решил да провери дали майка му има нужда от нещо и да  пожелае лека нощ. Той слязъл до партера и се опитал да отвори. Изненадал се, когато разбрал, че вратата била заключена отвътре с втори ключ.
Бандитите чули звънеца, стреснали се и прескочили стъкления парапет на терасата.
В бързината зарязали саковете и телевизора в спалнята. Избягали само с 400-те лева, които си разделили поравно.

Докато скачали през парапета, от джобовете на Велик паднали цигарите и сгъваемият нож.

Разтревожен, синът на Куцкова повикал семейството си. Внукът  се прехвърлил през стъкления параван на терасата, откъдето преди минути се изнизали бандитите. Влязъл в жилището и отключил вратата, а Нели Куцкова позвънила на тел. 112, ще разкаже прокурорът в съда.

В хола близките открили проснатата на пода пенсионерка. Когато синът  я обърнал по гръб, от устата  се стичала кръв. Вратата към терасата и един от прозорците зеели отворени, а в къщата царял безпорядък. Дрехи, завивки, съдове се търкаляли по пода.
Час по-късно двамата пиели водка в казино “Милениум” до пазара “Красно село”. Глътнали и по едно екстази. След това проиграли част от задигнатите пари на ротативките. Към 23 ч се върнали в кв. “Овча купел”, за да посрещнат Нова година в апартамента на своя позната.

Телефонен звън събудил Велик на 1 януари сутринта. Приятелката му, плачейки, му съобщила, че през нощта някой е убил “бабата Куцкова”.
Той  наредил да си събере багажа, да вземе детето и да се маха от блока. Посъветвал я да се премести при баба си в кв. “Лагера”. Катрин отказала.

Тогава Велик отишъл до блок “Трезор” и докато говорели,  подметнал, че вероятно си е  изпуснал ножа зад блока, докато чакал тя да му хвърли ключовете предната вечер.
Следващия ден пак я посетил, за да я подпита викали ли са я в полицията. Тогава  казал, че смята да се върне в Благоевград, а след това да си търси работа в Банско. След 3 дни Велик се видял с майка си, която току-що се била върнала от гурбет. Взел от нея 200 лв. и отпрашил към морето. Двамата със Станислав се укривали цял месец, преди да ги хване полицията.

Авер издава къде се крият

Полицаите тръгнали по следите на Велик Корчев и Станислав Маламов, след като на 17 януари задържали съквартиранта им в хостела Зоран Георгиев. Той “пропял” за грабежите, които двамата с Велик извършвали. За да се размине с по-тежко наказание, охотно разказал къде предполага, че в момента се укрива приятелят му.
Полицията вече подозирала, че Велик е един от извършителите, защото на 30 сантиметра от терасата на Куцкова открили нож и кутия с цигари, по които имало негови следи.

Велик и Станислав били задържани на 5 февруари в имот в Каблешково, където без трудов договор се били хванали на работа. При претърсването в помещението, в което живееели, били открити 5 симкарти, три мобилни талефона и сгъваем нож.
Преди да стигне до Каблешково, няколко дни Велик се укривал и при своя позната в Св. Влас. Той признал пред нея какво е направил в София. Включително разказал, че е изпуснал ножа и цигарите. Страхувал се да не го разкрият по тях.

Велик се опитал да я убеди, че не били планували да убият бабата. Твърдял, че идеята за престъплението била на Станислав, а не негова.

В полицията двамата направили самопризнание. Станислав обаче отричал умишлено да е убил Куцкова, а Велик казал, че не е участвал при удушаването . Двамата се опитвали да убедят полицаите, че под въздействието на коктейла от алкохол и наркотици не са съзнавали какво правят.

Защитната им теза обаче била оборена от психиатричната и психологическата експертиза. Специалистите доказали, че двамата напълно са разбирали какво правят, още повече че грабежът бил планиран.

Алкохолът и екстазито не са им попречили да съзнават, че убиват човек, категорични са експертите.