Държавата блокира достъпа до 172 сайта за онлайн залагания през последните шест месеца, показва справка на Държавната комисия по хазарта.
Всички те от началото на следващата година обаче ще имат нова възможност да се лицензират и да работят законно у нас. След като през юни т.г. експертите от комисията започнаха да спират достъпа на интернет страници в България заради законовото изискване онлайн букмейкърите да имат лиценз, депутатите се захванаха да облекчават правилата за получаване на разрешителни.
В опити да разреши драмата с онлайн хазарта шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев внесе поправки в закона, с които се целеше достъпът на операторите в интернет да се облекчи. Предлагаше се и по-ниско облагане за казината и спортния тотализатор.
В крайна сметка с „кворумна хватка" в парламента бе прието друго предложение - на депутата от левицата Георги Кадиев. Така идеята се видоизмени. Вместо казината и салоните с ротативки да бъдат облекчени (с 20% налог върху остатъка от приходите след плащане на печалбите на клиенти), те ще продължат и догодина да плащат 15 на сто данък върху оборотите си.
Онлайн хазартът обаче ще има нова възможност да вземе лиценз - срещу 250 000 лева еднократно и 20 на сто такса върху разликата на приходите и изплатените печалби. Предстои операторите да подадат документи за лицензиране.
Дотогава обаче хакерите са измислили заобиколни методи, с които играчите от България да залагат и да прибират печалбите си. Прокси сървъри влизат в страниците вместо потребителя и така му предоставят нейно работещо копие. Данните на Държавната комисия по хазарта показват, че годишно у нас от залози в хазната постъпват около 120 млн. лева. Очакванията бяха, ако се въведе еднакво облагане за всички, да се съберат допълнително около 15 млн. лева, пише "Преса".