Велосипедния преход в София е между 1 и 2%, което не е малко. Иска ни се да е доста повече, надяваме се да е може би около 5%.

Това каза Иво Делин от сдружение "Велоеволюция", който участва днес във велопоход в центъра на София заедно със свои "колеги" - закоравели велосипедисти и техните деца, предаде репортер на БГНЕС.

Статистиката на сдружението показва, че в Лондон например велосипедният трафик е между 3- 4 %. В Копенхаген - е 47%. Смята се, че в Копенхаген са най-добрите условия за каране на велосипед, каза Иво и посочи, че е успех да се минат 5%. Има доста градове извън Дания и Холандия, в които са между 5 и 10%. У нас в някои от малките градчета велосипедистите са доста повече отколкото в София. В столицата повечето хора ги е страх да карат заради натоварения трафик.

Хората от сдружението от години се борят за повече велоалеи, велоинсфраструктура. "Има промяна, не толкова в инфраструктурата, колкото в нагласите на хората, в шофьорите. Това, че ставаме значително повече на пътя, хората започват да свикват с нас и ни пазят малко повече. Пътят ни е дълъг, който сме захванали, имаме много работа, очакваме още инфраструктура да се направи, тъй като в момента във всички градове в България, естествено и за София инфраструктурата за велосипедисти е оскъдна, накъсана, не чак толкова безопасна, очакваме това да се оправи", каза Иво и подчерта, че дават всичко от себе си да провокират нещата да се случат качествено.

В София е трудно да си велосипедист в Младост и Люлин. От няколко години от сдружението се борят за тези два квартала да има специална инфраструктура. Иво живее в Люлин и каза, че минава всеки ден маршрута, но може да е значително по-приятно.

Иво кара колело по няколко причини. Едната от тях е че доста по-бързо се придвижва и е по независим. Той си прави дори нещо като времеви състезания с колегите, които идват на работа с друг транспорт и всеки път показва, че почти никога не е по-бавно с велосипед. Другият фактор е, че на колелото се зарежда това и му дава тонус. И разбира се парите, които не са за пренебрегване, тъй като по-евтин транспорт от колелото няма. По-екологично е, намалява задръстването. Иво има колело за 100 – 150 лв. и му върши работа. Казва, че кара умишлено такова колело, за да покаже, че не е задължително да е скъпо и че може да го остави навсякъде и да не се страхува толкова,че ще го откраднат.

Иво и няколко десетки любители на алтернативни на масовия транспорт участваха днес в съботния велопоход за най-малките колоездачи и любители на велосипедите. Той е част от проект за енергийна визия 2020 за градовете от Югоизточна Европа. Походът се очаква да завърши със специално театрално представление на открито "Загаси крушка – посади дърво".

Тихомира, която е само на 5 години, кара смело колелото си. Не е падала много докато се научи, а на въпроса защо иска да е велосипедист, малката госпожица, чистосърдечно и простичко казва: защото ми харесва. Мога да си карам из града, из парковете. И докато Тихомира може би е една от малките участници в похода, то Тодор Георгиев може би е от тези, които са най-опитните колоездачи. Той е на 63 години, а кара от 1958 година. Повече от 30 години кара и кола. С велосипеда има произшествия само като малък, защото тогава бил по-луд, сега не е, казва той с усмивка. Мъжът има 16 колела. Има три, които са за реставрация, останалите са в движение. Купил е само две, другите е заменял, някои познати дори са му оставяли колелета. В момента прави сбирка от 4 "Балканче"-та, които смята да подари на дом за деца. На велопохода дойде с колело, което е направил сам за една седмица. Една част от него е дамска рамка от 1955 г., има и част от Балканче. Всички са стари с части, останали от приятели. "В последно време агресията на хората избива навсякъде, трудно е да се кара на пътя колело", казва участникът, който е с най-много опит във въртенето на педали по столичните улици.