След Гърция и полицията в Унгария вече иска от пътуващите през страната български шофьори големия талон на колата им, съобщиха официално от Министерството на външните работи, цитирани от "Преса". При липсата на двете части на свидетелството за регистрация водачът рискува да отнесе глоба от 40 до 100 евро.
Българското посолството е отправило запитване след оплаквания на наши шофьори, които били изненадани, че тамошните униформени им искат и големия талон, казаха от ведомството. Местните власти обяснили, че двете части на свидетелството са неделим документ. Те не признават копия, искат оригинали на документите.

В голямата част на свидетелството се съдържат данни колко лица могат да бъдат превозвани в автомобила, за товароподемността на камиона и др. Съдържат се още специфични кодове за държавите членки. Тази информация я няма в малкия талон и затова унгарската полиция изисква големия талон. От Будапеща се позовават и на европейска директива от 1999 г.

Водачите на лизингови коли могат да носят копие от свидетелството за регистрация, но придружено с нотариална заверка на английски език, обясниха от Външно. Вероятно Унгария е затегнала контрола по пътищата, тъй като държавата открай време е „гара разпределителна“ за крадени возила.

Преди месеци гръцката полиция започна да глобява наши шофьори за липсата на оригинален голям талон, който не е задължително да се представя при пътни проверки у нас. Там се санкционират най-вече шофьори на камиони. В КАТ имат информация също, че макар и рядко, са глобявани и водачи на леки коли. В южната ни съседка санкциите са драконовски - от 1000 до 8000 евро, свалят се и номерата на колата. До Нова година Гърция е обещала да промени правилата си и ще започне да признава и копия на големия талон.

Заради пропуските в българското законодателство работна група от Пътна полиция вече е изработила нов образец на малкия талон, съобщи Бойко Рановски, шеф на отдел в Главна дирекция „Охранителна полиция“.

Документът ще бъде в същия размер, но на две страници. В него ще се съдържа техническата информация за автомобила, която сега е само в големия талон. Освен това на всичките 23 официални езика на ЕС ще бъде изписано „свидетелство за регистрация“. Защитите на документа трябва да се съгласуват с ДАНС. Новите образци ще се издават след Нова година, като смяната няма да е задължителна.