Прочутият оръжеен конструктор Михаил Калашников почина вчера вечерта на 94-годишна възраст в болница в Удмуртия, предадоха световните агенции. Малко по-рано през деня лекарите заявиха, че състоянието му е тежко, но стабилно.

Създателят на автомата "Калашников" попадна в реанимация на 17 ноември с диагноза кръвоизлив на жлъчката. Тогава синът му Виктор Калашников съобщи пред журналисти, че баща му е хоспитализиран за профилактика. Той бил много изтощен от вълнение покрай рождения си ден, отбелязан на 10 ноември в семеен кръг.

През 1947 г. Калашников създава автоматичното бойно оръжие, което и до момента се смята за едно от най-добрите в света. През 1949 г. АК-47 е пуснат в масово производство в град Ижевск и става основно стрелково оръжие на Съветската армия.

Оттогава в света са сглобени близо 100 млн. бройки от всички модификации на оръжието. Автоматът е в списъка на най-големите изобретения на ХХ в. Той е причинил смъртта на повече хора от всяко друго огнестрелно оръжие в историята, посочва Ройтерс.

"Аз първи ще стисна ръката на онзи, който направи по-добър автомат", заяви конструкторът преди 30 г.

Михаил Калашников, който е роден на 10 ноември 1919 г. в Алтай, е автор на няколко автобиографични книги и до дълбока старост продължаваше да работи. Той е единственият човек, удостоен със званията "Герой на Русия" и "Герой на социалистическия труд" едновременно.

Точните причини за смъртта ще бъдат обявени след аутопсията. Ръководството на република Удмуртия обяви, че ще поеме организацията на погребението.