Служебният премиер проф. Георги Близнашки разпореди на министрите си да изготвят статистика за уволненията и назначенията на ръководни държавни длъжности по време на неговото управление.

"За уволненията и назначенията, които направихме през последните два месеца, да направите кратки справки и да имаме готовност да отстояваме промените". Това се чете в стенограмата на последното заседание на правителството. Правителството Близнашки бе обвинено, че подмени половината областни управители и куп шефове на комисии и агенции. "В много случаи става дума за компрометирани хора", казва Близнашки на министрите си и ги наставлява да подготвят мотивацията си за всяко уволнение, тъй като "нагледните примери действат най-убедително". "Така е устроена човешката психика – не бройката, не количеството", заключава служебният премиер.

2784 уволнения, назначения и размествания на високите и средните етажи във ведомствата са били направени от 29 май 2013 г. до 5 август 2014 г., пише "Труд". Каквато ида е бройката при служебния кабинет, сравнение не може да се прави, защото той работи малко повече от два месеца, а кабинетът "Орешарски" цяла година.