С около две седмици ще бъде забавена доставката у нас на специална барокамера – носилка за заразени с ебола, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Само двама производители потвърдили за възможна доставка, тъй като заявките се увеличили стотици пъти, пише в. "Монитор".
Военномедицинска академия започва процедура за покупка на едно такова съоръжение от Израел или Австрия. В тези страни камерите са надеждни и са със сертификат, че могат да послужат при транспортирането на пациенти с ебола, като му осигуряват максимален комфорт на придвижване и същевременно са безопасни за медиците и всички, които са в близост до него. Това съобщи за „Монитор” вчера проф. Камен Плочев - началник на Клиниката по инфекциозни, тропически и екзотични болести във ВМА.

Той обясни, че първоначалният вариант бил такава барокамера да бъде купена за 10 000 лв. от Чехия. Малко преди финализиране на сделката обаче се оказало, че фирмата производителка не може да удостовери със сертификат че изделието й може да се ползва за инфектирани именно с ебола.

За разлика от чешкото производство специалните носилки, произведени в Израел и Австрия, имат такива удостоверения и отговарят на всички технически изисквания, поясни проф. Камен Плочев и допълни, че в момента търсенето на такива барокамери е повишено заради истерията от евентуална пандемия, а фирмите производителки работят на пълни обороти.

Въпросното съоръжение трябва да бъде с отрицателно налягане, да филтрира изходящия въздух, да дезинфектира отпадните води и да има блокиращи системи на вратите, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Проф. Плочев пък обясни, че австрийският и израелският модел, между които ВМА ще избира, са с преимуществото, че са с шест отвора за ръцете, което позволява пациентът, докато бъде превозван, да бъде обгрижван от трима лекари – инфекционист, реаниматор и клиницист. Обикновено такива специалисти придружават болните от остри заразни заболявания. Цената на такава специална носилка е 20 000 лева.

Към момента нито една болница в България не разполага не само с транспортна барокамера за ебола, но и с каквато и да било друга изолационна носилка за пациенти с остри заразни заболявания. Във ВМА за такива болни е заделена една линейка, която след всяко ползване се дезинфектира основно.

Защитното облекло на лекарите, които работят с остро заразни пациенти, е остаряло и голяма част от него е с изтекъл срок на годност, съобщи още д-р Ангел Кунчев. Такива облекла бяха купени преди три-четири години, когато пламна пандемията от свински грип. Филтрите в скафандрите и специалните материи, които не пропускат заразните частици обаче, са изгубили еластичност и възможност да обезопасяват докторите. Затова се очаква през идната седмица здравното ведомство да стартира процедура за закупуване на нови количества.

Д-р Кунчев увери, че санитарните ни власти следят чрез термокамери на всички летища за пътници с висока температура и симптоми на страшната зараза.