Софийският районен съд не разбра днес кой е "тъп" и кой обиден при съдебните дела между Бойко Борисов и Николай Бареков, спря други две дела за клевети, предаде БГНЕС.

След като Бареков не оправдан по делото за обида, заведено от Бойко Борисов за това, че го нарекъл "тъп", бяха спрени и делата, водени за обида и клевета от лидера на ГЕРБ срещу лидера на ББЦ. Борисов е обжалвал определенията на районния съд и се чака произнасяне на Софийски градски съд.

По първото дело – това, че Бареков нарекъл Борисов "тъп" и той се обидил, съдът сметна днес, че "тъп" безспорно е обида, но тъжителят (Борисов) не е чул лично подсъдимия (Бареков) да я изрича в телевизионно предаване на 10 октомври 2013 година, когато лидерът на ГЕРБ бил в самолет. СРС прецени, че не е налице престъпление и оправда Бареков. Така Борисов трябва да заплати разноските за експертизи по делото в размер на 355 лева.

По второ дело, което е спряно от СРС, лидерът на ГЕРБ казва, че е бил оклеветен от лидера на ББЦ на 10 ноември 2013 г. по време на концерт "Да на България". Тогава Бареков е заявил, че Борисов е един от основателите на организираната престъпност в България и на СИК. Казал още, че е ръководител на организирана престъпна група и е участвал в подбудителство към убийство. На същата дата, в интервю пред БТВ, Бареков заявил още, че очаква да стрелят по него хора, които едновременно работят за братя Галеви и за Бойко Борисов. Добавил, че през 1994-96 г., Борисов е привнесъл рекетьорските методи от мутренските години в политиката и това всъщност е ядрото на мафията.

В тъжбата си по третото дело, също спряно, Борисов твърди, че на 3 ноември 2013 г., по време на откриването на нов партиен офис на "България без цензура" в София, е бил оклеветен от Бареков, който е заявил: "По време на своето управление Бойко Борисов е натрупал 4 милиарда лева лично богатство". На същата дата по време на гражданско шествие в столицата, пред централата на партия ГЕРБ Бареков запитал публично: "Къде са 4 милиарда, които Бойко Борисов открадна от българския народ?".

В Софийски районен съд има още едно дело, което Борисов води срещу Бареков. За него обаче има дата за заседание през ноември. По него лидерът на ГЕРБ се тъжи за това, че на 6 ноември 2013 г., Бареков е заявил по ТВ7, в предаването "Добро утро, България", че Бойко Борисов е поръчал неговото убийство.